Козметика: естествена или вдъхновена от природата?

May 19, 2017 0 Comments

Здравейте, приятели на истински естествената козметика!

Растежът на пазара за естествена и биологично-чиста козметика продължава с пълна пара. Това вече не е пазарна ниша, а доминантен фактор, определящ размествания и промени в козметичната индустрия (глобално). Потребителите търсят чисти продукти - както при храните, така и в козметиката. Свързват естествената козметика именно с отсъствието на химични вещества в стремежа си към по-здравословен начин на живот и по-"зелено" потребителско поведение. Често обаче, добрите потребителски намерения са едно, а реалното поведение/покупка - нещо съвсем друго. Можем да търсим най-естествения и чист козметичен продукт от гледна точка на състав и еко-профил на марката, а да си тръгнем с покупка, която е в разрез с добрите ни намерения.

Отговорността за това не е само на потребителите. Противоречиви (някои лъжливи) обещания за ефикасност, маркетингови прийоми и множество схеми за сертифициране могат да объркат дори експертите от бранша.

Как да отсеем житото от плявата?

Голямото предизвикателство за любителите на естествена козметика е разбирането дали даден продукт е истински или не т.е. дали посланията на опаковката и маркетинга на марката са действително това, което казват, че са.

Трудна работа превид факта, че с термините "естествен" (и "ръчно-направен") се злоупотребява главоломно. Липсва и закон, който да регулира тяхното използване. И така на пазара са се нароили продукти, които шумят, че са именно "естествени", накои дори "ръчно-направени", които подвеждащо и със свободна ръка използват тези термини без покритие.

Минимална доза естествена съставка не правят един продукт "естествен". Синтетичен парфюм на растение в продукта също не го правят "естествен".

А на опаковките са изведени на преден план именно тези съставки. Ако погледнем състава INCI обаче, бързо става ясно, че въпросната естествена съставка е в минимално количество. Идеален пример за този маркетингов прийом са шампоаните, много кремове и лосиони, и дори сапуните (на тях ще посветя отделна статия). Такива продукти не могат легитимно да се самоназовават "естествени".

Те спадат в категорията "вдъхновени от природата" и би трябвало честно да се самоназовават именно така.

Е, и?

  • Образовайте се. Не очаквайте, че всичко е казано отпред на опаковката. Четете ситния шрифт на INCI състава и по хронологическата подредба на съставките ще разберете къде се ситуира вълшебната съставка, която фигурира на лицето на продукта.
  • Макар и не винаги, цената също може да ви ориентира. Крем, лосион, шампоан за 5лв, които парадират примерно с бадемовото си масло в състава няма как да го съдържат в количество, което да действа: просто защото цената на продукта не отговаря на цената на съставката.
  • Купувайте от специализирани магазини, които надлежно проверяват продуктите, които предлагат.

Моите примери за вдъхновените от природата са: The Body Shop; Yves Rocher, Lush, L'Erbolario ...

Разпознавате ли сега други марки "вдъхновени от природата" ?

Споделете ги с нас във Фейсбук.